Sittningsegler

Hur man skall bete sig, för allas trevnad

Sittningsregler

1. När toastmaster talar så är man TYST!
2. Om man vill att det skall sjungast ropar man TEMPO och är beredd med ett låtförslag.
3. Om man vill se ett spex göras en gång till ropar man Encore! (Först om spexarna vill och toastmastern accepterar kan spexet på nytt få skådas)
4. Om spexarna klantat till sig och man vill ge dem en chans att återfå sin heder ropar man Omstart! (Spexarna kan då ta tillfället i akt att göra smärre förändringar, Omstart skall icke blandas ihop med encore)
5. De som ej har medfödd sångröst äga ändå rätt att efter bästa förmåga delta i sången. Alla är dock skyldiga att sjunga hellre än bra.
6. Det är strängeligen förbjudet att behålla sitt goda humör för sig själv.

Sittningsnormer

Tips och råd inför sittningar

Finsittningar

Vid finsittningar är det lämpligt att inför sittningen, ta högst 1 glas vid förfesten (salongsberusad är ett mått att följa efter) för att senare kunna hålla sofistikerade samtal med sin bordsdam/bordsherre och inte på något vis bli överdrivet berusad under sittningen. Vid finsittningar brukar endast de mer seriösa reglerna användas, då resterande ej skall behövas komma till användning. Tempo bör inte användas om inte bordsskål, eller en fin sång, önskas. Under sittningen brukar det bjudas på både snaps och dryck så en festlig stämning brukar infinna sig vid sittningen oavsett. Efter sittningens slut (när vi inte längre sitter ner vid borden) så är det fritt fram för att göra som man behagar, även om man inte nödvändigtvis bör bli mer berusad än att man kan fortsätta hålla intressanta samtal med sina övriga sittningsgäster.

Vid finsittningar är det även hövligt att följa följande ”vett och etikett”-regler:

 Hälsa på alla i din närhet!

 Är du en herre hittar du din bordsdam till höger, är du en dam hittar du din bordsherre till vänster.

 Inga armbågar på borden!

Som bordsherre skall du

o Vända dig till din bordsdam när denne talar med dig.

o Dra ut stolen åt din bordsdam vid behov!

o Stå till din bordsdams förfogande!

o Om du skålar med din bordsdam så är det hövligt att vänta tills hon ställt ner sitt glas innan du ställer ner ditt eget.

o Gör sällskap åt din bordsdam när ni hämtar mat.

o Skåla först mittemot sedan till vänster sedan till höger.



Som bordsdam skall du

o Vända dig till din bordsherre när denne talar med dig.

o Gör sällskap åt din bordsherre när ni hämtar mat.

o Skåla först mittemot sedan till höger sedan till vänster.

Temasittningar

Vid temasittningar är det mer accepterat med förfest, tänk dock att du skall kunna bete dig vid sittningen, det är oerhört respektlöst mot de människor som ordnat sittningen att inte kunna vara tyst när toastmastern talar. Vid temasittningar gäller alla de vanliga reglerna, och tempo uppskattas för både sånger och bordsskålar.

Overallsittning

Vid overallsittningar, våra ”dräggigaste” sittningar, är en ordentlig förfest tillåten. Här kan du köra på och komma till sittningen, redan ganska i gasen. Som vanligt bör du kunna hålla på sittningsreglerna, men ett visst mått av översikt brukar visas från toastmasters.

Klädkodex

Viktigt för att passa in, så länge inte temat är “jag kom visst fel”

Klädkodex

Finsittningar

Klädselkrav är till för att meddela gästerna vilken nivå festen har, så att inte någon kommer i frack och någon annan i mörk kostym, en skillnad ingen av dem skulle känna sig komfortabel med. Klädsel på samma nivå befrämjar gemenskapen på festen, vilket är en grund till en trevlig tillställning. De traditionella klädkoderna beskrivs i korthet här nedan.

Inbjudningskort med ovedertagna klädkoder skapar stor förvirring hos gästerna. Det gäller självuppfunna klädkoder av typen “fritidsklädsel”, “gala”, “sommarfin”, “cocktail” – förmodligen formulerade av värden/värdinnan i all välmening. Det enda rådet är: undvik!

Högtidsdräkt

Här är det full gala som gäller.
Han: Frack eller militär uniform. Hembygdsdräkt går också bra men rätteligen varken smoking eller mörk kostym.
Hon: Golvlång klänning – den ska vara riktigt festfin. Färg och mönster är valfritt, snittet tillsammans med materialet avgör finhetsgraden. Det går bra med tvådelat, det går bra med rak kjol även om den är mindre praktisk när man dansar, och det går bra att ha svart klänning även på bal, liksom vit – dessa två färger är däremot inte rätt för bröllopsgäster. Handskar kan man också bära, men glöm inte att ta av dem när det blir dags att äta. Även kvinnor kan bära hembygdsdräkt
till frack, det blir allt vanligare och är både korrekt och vackert.

Golvlång definieras som att klänningen eller kjolen går hela vägen ner till golvet, släp ej nödvändigt.

Smoking

Nummer två i festklädselns rangordning.
Han: Smoking – svart eller mörkblå. Jackan har sidenslag, byxorna sidenrevärer. Vit skjorta, svart rosett, svarta strumpor och svarta tunna skor. INTE frack eller mörk kostym.
Hon: Lång klänning, dock ej lika tjusig som till Högtidsdräkt. Vid klädsel smoking kan damerna också ha kortare klänning (knäkort, inte kortkort), gärna en festfin kanske glittrig sådan. Men absolut inte handskar!

Slitsar på klänningar och kjolar som skall användas vid finhetsgrad två (Smoking) och neråt går absolut bra att använda. Dock skall det beaktas att klänningen inte bör vara för utmanande, utan bör fortfarande vara elegant. Exempelvis; Slitsar som startar vid höften är ej att föredra.

Mörk kostym

Tredje nivån i den formella finhetsgraden.

Han: Mörk kostym (mörkblå eller mörkt grå, eventuellt modesvart), vit skjorta och sidenslips eller fluga i valfri färg utom svart och vitt, gärna mönstrad och matchande till din ev. bordsdams färgtema. Exempelvis om hon har guldskor, kan en guldig näsduk användas till kavajen.
Hon: Fin kvällsklänning av siden, sammet eller annat utpräglat aftonfint tyg. En elegant byxdress, eller kvällskjol med jacka eller överdel i samma finhetsgrad går lika bra. Om du väljer klänning bör den inte vara baraxlad eller golvlång.

Knälång definieras vanligen såsom att klänningen skall sluta efter knäna eller att klänningen skall gå ner till minst knäna, enligt praxis använder SEKE den senare definitionen.
Baraxlad menas inte att hela axlarna skall täckas, endast att klänningen bör ha axelband eller liknande.

Tips och råd för henne vid klädkodex mörk kostym, cum grano salis.

Kavaj

Traditionellt innebär klädsel: kavaj detsamma som “mörk kostym”, men numera har den mörka kostymen oftast sin egen och lite högre nivå och då gäller följande:
Han: Lite mindre formellt högtidligt än “mörk kostym”. Om det är informellt: elegant blazer och udda byxa eller kostym som inte måste vara mörk. Ljus skjorta, slips, eller fluga.
Hon: Klänning/kjol/dress som är elegantare än vanlig vardagsklädsel, men inte aftonflott som till “mörk kostym”.

Overall

Valet är fritt! Gärna Overall (alt. Gul rock). “Om man ingen ovve har, kan man gå på rumpan-bar” Nej, så är det givetvis inte, dock är oömma kläder att föredra.



Varmt välkommen att maila sexet@seke.se vid frågor om klädkodex eller andra sittningsrelaterade frågor!